Bilder av Bergen (BAB) er et fotoprosjektet i regi av Bergen360 og BA. Fra hovedsiden BAB er det også skutt ut følgende undersider: Arkitektur i Bergen / Fotomuseum Bergen / AUTOfokus / . Bilder publisert her kan bli brukt på BA.no og i BA papiravis.

Nordahl Grieg-statuen

Billedhuggeren Roar Bjorg (1912-84) har søkt å gjenskape myten om Nordahl Grieg – sjømannen, journalisten, lyrikeren, den nyskapende dramatikeren, krigsreporteren, kommunisten og antifascisten, radiostemmen og flygerhelten, som også blir husket for så forskjellige ting som at han (muligens) oppfant påskekrimmen og at han forsvarte Stalins Moskva-prosesser på 30-tallet.

Statuen står ved Den nationale Scene, der Grieg i sin tid var en fornyende kraft. Han ser bort fra selve teaterbygningen, blikket hans streifer kanskje det s.k. Gestapo-huset, men det går videre, ut i verden, mot uendeligheten. Ansiktet er alvorlig. Han står lett bakoverlent, med hendene i siden og vekten på den ene foten. Går man rundt statuen, ser man at den endrer karakter alt etter hvor man står.

En spennende statue, men til tross for den sentrale plasseringen kan det også være lett å overse den. Roar Bjorg ville at den skulle stå i uberørt natur. Kanskje den ville kommet bedre til sin rett da, kanskje på et sted ute ved havet, med elementene i opprør.

Nordahl Grieg var født i Bergen i 1902. Han fikk lang fartstid i norsk kultur- og samfunnsliv, men ble likevel selv også en av “de unge døde”. Han mistet livet under et bombetokt over Berlin i 1943, og allerede i 1945 ble det tatt initiativ til å reise et minnesmerke. Nordahl Grieg-statuen ble endelig avduket i 1957.

Flere bilder og mer om Nordahl Grieg i denne sonen.

Bildesamlingen (7340 bilder)

 

Monumenter / Statuer (176 bilder)

 
Annonse

Nye bilder